Hoppa till innehåll

Konsten att vara snäll

oktober 26, 2010

Tidigare i höstas läste jag om (alltså på nytt) boken Konsten att vara snäll och återfick min tro på humanismen. Det kan vara lite svårt att hålla kvar den optimistiska inställningen med tanke på dagens nyhetsrubriker om skjutningarna i Malmö och den systematiska tortyren i krigens skugga. Boken är skriven av Stefan Einhorn och handlar om hur vi kan leva med etiken i våra hjärtan. Det är både klokt och lönsamt att vara snäll för det vi gör för andra gör vi också för oss själva. Snällhet skall inte här förväxlas med naivitet, martyrskap eller vekhet. Vi skall inte bara vara snälla mot andra utan också mot oss själva. Det betyder ju att vi behöver också kunna säga nej ibland för att må bra.

Att vara snäll är en konst, som det går att öva upp. Det handlar om självinsikt och utveckling. Först behöver vi inse att vi alltid är en del av de problem vi upplever, att vi har stor makt att bidra till deras lösning och att vi kan lära oss mycket på vägen och därmed växa som individer. Vi behöver stanna upp och ta oss en funderare: Gör jag det som är rätt mot mig själv och andra? Håller jag på med rätta saker? Varför gör jag dem? Vad tycker jag att är viktigt och meningsfullt?
I boken tar Stefan Einhorn upp många undersökningar som bevis på att snällhet lönar sig och ger framgång i våra liv.

Varför skall vi då vara snälla? Jo för att:

 • ”Vi mår bra av att göra gott. Det finns undersökningar som visar att det är njutningsfyllt att göra goda saker för andra.
 • Människor runt omkring oss mår bra om vi gör gott för dem. Och det är roligt och utvecklande att vara omgiven av människor som mår bra.
 • Indirekt skapar vi fördelar för oss själva genom att det vi gör för andra får vi igen, på det ena eller det andra sättet.
 • Samhällen med ett utbrett etiskt tänkande är mer välfungerande än andra samhällen.
 • Vi får en bättre värld. Även om den enskilda människan ibland kan känna sig maktlös, är det inte så. Glöm inte hur effekterna av en god gärning kan sprida sig som ringar på vattnet. Vi kan göra mer än vi tror för andra, och på detta sätt lämna vårt bidrag till en bättre värld. Och en god värld är mycket bättre att leva i än en dålig.”

From → Litteratur

2 kommentarer
 1. Den boken skulle jag gärna läsa. Jag har tidigare också bara läst om den, inte läst den. Men hans tankar verkar överensstämma mycket med mina. Och sånt gillar man ju 🙂

  • inges permalink

   Boken är bra och ger som sagt tillbaka tron på mänskligheten. Jag har alltså läst den två gånger och har den i bokhyllan, så jag kan slå upp i den när som helst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: