Skip to content

Tio år senare

november 10, 2010

Nu har jag läst boken Tio tankar om tid Tio år senare av Bodil Jönsson. En härlig liten bok, som föder många tankar, trots att den är lite spretig och jag märker att författarinnan inte riktigt greppat det här med kommunikation på nätet. Vad allt hinner inte hända under de kommande tio åren? Trots att jag själv följt med den tekniska utvecklingen blev det ändå en aha-upplevelse för mig att läsa om allt som faktiskt har hänt. Inte nog med att datorernas prestanda blivit mycket högre i enlighet med Moores lag (= kapaciteten fördubblas vartannat år), så har faktiskt Google, Facebook, Twitter, Youtube, mp3-spelare, IPod osv. tillkommit under perioden 1999-2009.
I SAOL är många av de nyord som godkänts direkt relaterade till den här tekniska utvecklingen. Ord som t.ex. poddradio, googla, blogga, messa är helt godtagbara svenska ord i dagens ordbok.
I sin första bok, Tio tankar om tid, myntade Jönsson begreppet ställtid = ”den tid det tar att ställa i ordning, ställa till rätta så att man sedan kan börja göra något”. I den här nya boken är begreppet inte lika aktuellt längre. Hon konstaterar att vi lever i pre-nässansens tid, vilket innebär att ”vi räknar in framtiden i nuet och skiljer inte längre mellan det som är och det som (kanske) händer senare. Förväntningsekonomin är bara ett av många exempel på hur förväntningarna på framtiden ofta påverkar nuet.”
Vi lever nu i en ”barnsligare” tid, i en i-stunden-kultur, där vi inte får ihop helheter och sammanhang utan nöjer oss med styckekunskaper. Kunskaper av olika karaktär har fått likvärdig status. ”Populär kunskaper som ‘Vem vann Melodifestivalen?’ eller ‘Vem vann Let’s dance?’ blandas med de klassiska kunskaperna och tillskrivs inte sällan samma vikt. Ser man till vilka kunskaper som är långsiktigt meningsfulla och hållbara, är skillnaden emellertid stor. Populärkunskaper har ofta karaktären av rulltrappekunskaper: de finns på måndagen på rulltrappans nedersta steg och förefaller då väldigt viktiga. Så är de också under veckan då de liksom transporteras uppåt. Men redan på fredagen har de passerat sitt ‘Bäst före’-datum och rullar av där uppe där rulltrappan slutar, och på söndagen är det som om de aldrig funnits.”
Jönsson tycker också att det är orimligt att man som gammal (över 80 år) skall behöva gå på kurs för att lära sig telefonera med mobilen. Designers och konstruktörer borde tänka om och göra den tekniska utrustningen mera användar- och människovänlig.
Hon tar också upp de många en-frågorna, så som t ex svininfluensan och valtvånget som pådyvlas oss. Vi måste välja fastän vi inte alltid har kapacitet till det.

Och mitt betyg på boken? Kanske tre av fem. På något sätt verkar det som om tiden sprungit förbi den numera pensionerade professorn i rehabiliteringsteknik. Hon är inte riktigt du med dagens ”mixed reality”, dvs att livet finns både i och utanför datorn och nätet, åtminstone för de barn och ungdomar som växt upp med den tekniken och förhåller sig naturligt till den. Boken är absolut läsvärd, men Tio tankar om tid var bättre och mera fokuserad. I den nya boken blir det lite halvdant och Jönsson tar sats utan att spurta i mål.

Annonser

From → Litteratur

2 kommentarer
  1. Jag har läst Bodil Jönssons böcker om tid: Bra tankar, men så snabbt som allting rullar på nuföriden är det svårt att hänga med när man blir äldre. Men kanske man inte skall göra det heller? 😀

    • inges permalink

      Nä, jag tror det blir omöjligt att hänga med i alla svängar i längden och uppfatta hur annorlunda det är. Som äldre finns ju alltid den där längtan tillbaka till när livet var enkelt och överskådligt. Och som sagt, även om jag själv befunnit mig mitt i utvecklingen hade jag inte alls reflekterat över hur snabbt allting gått framåt. Google är ju numera en självklarhet.
      Bodil Jönsson skriver bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: