Hoppa till innehåll

Ingen lättviktare

januari 28, 2011

Mitt litterära år inleddes med  ”Varför stannar bussen när jag inte ska gå av? – att förstå autism, Asperbergers syndrom och DAMP” av SvenOlof Dahlgren.
Ingen lättviktare trots att boken är relativt tunn med endast 187 sidor, varav 167 är text. Titeln anger redan vad boken handlar om. Och visst ger den en värdefull insikt även om kontentan av det hela blir att även diagnosticerade är olika personligheter. Och det är väl ingen ny och förvånande upptäckt?
I boken hänvisas till många forskningsresultatet, svårigheter att testa rätt saker, tolka rätt, utesluta det åldersadekvata, osv.  Och hur kan du testa nån med autism om det inte går att kommunicera? Facktermer finns det en hel drös av, eller vad sägs om theory of mind, central koherens, exekutiv funktion och motorisk inhibition?

Om jag förstått saken rätt används boken som läromedel och bra så. Den tidvis ”tunga” texten uppvägs bra av alla levande exempel, som ger en bra inblick och förståelse i vilka problem, som kan uppstå när du vid matbordet frågar: ”Kan du skicka potatisen?”. Svaret du får är: Ja. Men potatiskarotten står kvar.
Det gäller alltså att vara tydlig och minnas att språket har många nyanser och tolkas konkret av de ovannämnda. På samma sätt som barn i en viss ålder tolkar språket konkret. Det hör liksom till utvecklingsstadiet.

From → Litteratur

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: