Skip to content

Sträckläsning

februari 15, 2011

I går sträckläste jag boken Livet det bästa man har  Samtal med ungdomar i särskolan om livsfrågor skriven av Ragnar Furenhed. Jag har alltså återgått till facklitteratur, men hunnit med lite skönlitteratur däremellan. Återkommer senare till de böckerna.

Livet -det bästa man har är en bra bok, som ger värdefull insikt i hur ungdomar med intellektuella funktionshinder tänker om etiska, moraliska och existentiella frågor. Författaren har lyhört intervjuat ungdomar i en högstadiesärskola. Sju berättelser med olika teman utkristalliserades och det är ungdomarna som får komma till tals. Ibland långsamt och eftertänksamt, ibland mera som ett eko (gäller främst killen med autism), ibland med känslor som bara flödar ut. Gemensamt för alla ungdomarna är att de knyter bra an till vuxna, vilket till stor del beror på att klasserna är små i särskolan och personalen bemödar sig om att se till elevernas personliga behov samtidigt som man jobbar med den allmänna trivseln och gemensamma regler. Ungdomarna betonar ofta att de vill vara en bra människa. De har rätt bra reda på vad som är moraliskt eller etiskt rätt och anstränger sig att vara snälla och tvärtemot tidigare föreställningar kan konstateras att de har empatisk förmåga. Riktigt hur långt den sträcker sig är svårt att veta, men de förstår i alla fall att man inte får vara elak och såra andra.

Det som gör mig lite lessen är, att hur man än vänder sig eller agerar går det inte att undvika särstämpeln. Ungdomarna är annorlunda och det märks förstås. De känner också själva av det och det är inte lätt att leva med i tonåren när man helst av allt längtar att få höra till, vara som alla andra och inte sticka ut.
Varför är vi alltid rädda för det som är annorlunda? Och varför har vi alltid så bråttom att vi inte ger oss tid att lyssna på andra? Allting behöver väl inte vara perfekt och gå snabbt? Människor behöver faktiskt tid för att tänka efter och hinna uttrycka sig, oberoende av intelligens och talförmåga.

Annonser

From → Litteratur

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: