Hoppa till innehåll

En morgontrött fågelskådares bekännelser

maj 29, 2011

För några veckor sedan läste jag ut En morgontrött fågelskådares bekännelser, skriven av Lars Sund. Jag har ju gillat hans böcker om Dollar-Hanna, så jag vågade språnget och lånade boken på biblioteket. Hade inga höga förväntningar, men nu har jag precis gått omkring och rekommenderat boken åt alla jag känner. Lite fånigt, måste medges, men jag blev så tagen av hans fågelbeskrivningar. Hos mig har fötts en intensiv längtan efter att känna igen olika fåglar både på utseende och sång. Så inspirerande är alltså boken.
Den handlar alltså om Lars’ fågelskådande under perioden maj – december. Han beskriver fågelskådarnas vedermödor ur många olika perspektiv. Han väver skickligt in historia och fakta och framförallt kärleken till naturen. Han har ett säkert och inspirerande språk och stor kunskap. Jag uppskattar framförallt hans anknytningar till fågelmotiv inom litteraturen och hur han berättar om kikarens tillblivelse.
Själv ser jag på fåglarna med helt andra ögon nu och har t o m börjat fundera över om jag inte borde börja med att kryssa i både en årslista och en livslista. Ska ta mig en allvarlig funderare ända till nästa år.
Rekommenderar varmt boken. Den är en skön och läsvärd upplevelse.

From → Litteratur

4 kommentarer
 1. Du fick det att låta lockande med fågelskådning. Måste ta och låna boken.

  • inges permalink

   Ja, det är lockande. Här på landet behöver man ju inte göra så mycket mera än sitta stilla på gårdsplanen och man är mitt i fågelparadiset.
   Nog för att jag alltid känt mig lycklig över att se första tofsvipan, sädesärlan osv. Så helt nytt är inte kärleken till fåglarna. Men boken är bra och jag hade faktiskt den lånad från ert eminenta närbibliotek. Kanske vi skulle ta och bilda en kvinnlig fågelskådargrupp? Det lär liksom inte vara så många kvinnor som hinner med sånt, men va sjutton. vi har ju 24 timmar i dygnet. 🙂

 2. Ja det sku ju vara en fin ide´. Man kan ju sitta o sticka medan man väntar på fåglarna:) Bara det är tysta stickor:)

  • inges permalink

   Ja, härligt. Nu iväg och köpa mera bambustickor och en riktigt bra kikare. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: