Skip to content

Deckarsäsongen inledd

juni 25, 2011

Under stugvistelsen, vecka 24, inledde jag deckarsäsongen med att läsa ”Döden skall du tåla” av Karin Fossum. Deckare är perfekt sommarläsning och i synnerhet om man får tag på en bra bok. Den här är en Konrad Seijer-deckare och jag tycker om hans eftertänksamma sätt. Han känns äkta och har inte lika många demoner att kämpa mot som de svenska polisfigurerna vanligtvis har. Ibland är det svårt att begripa hur Wallander, Beck eller Winter alls hinner lösa gåtorna när de har så fullt upp med privatlivet. För att inte tala om de kvinnliga poliserna som har ansvar för familjen, ligger i skilsmässa eller allmänt har en drasut till karl.

Jag gillar Fossums sätt att trovärdigt teckna personporträtten, att se på händelserna ur tre perspektiv; gärningsmannens, offrens och polisens,  att låta de olika historierna flyta in i varandra och bli till en helhet samt att  spänningen ökar an efter. Fossum skriver med djup empati för alla personer, vilket gör dem mänskliga och lätta att ta till sig. Språket och dialogerna är bra och träffsäkra. Intrigen inte klassisk utan innehåller nya element och tar lite vagt ställning till utvecklingen i dagens samhälle. En utsatt ungdom på glid, som agerar ut och skapar förvirring och rädsla. Offren får sin grundtrygghet sönderslagen. Det har gärningsmannen också, men hittar liksom ingen hjälp eller väg ut. Hans enda andningshål är besöken hos morfar.
I vårt öppna samhälle behöver man inte precis datorer för att ställa till det för sina medmänniskor. Telefon och lite uppgifter räcker gott. Vi är ju ofta godtrogna och varför skulle vi inte tro på rösten i telefon. Dessutom vill vi ju gärna vara hjälpsamma om vi bara kan och försöker ordna det för den som ringer. På sommaren finns det därtill en hel del vikarier, som inte känner till rutinerna och därför inte kollar till exempel vem eller varifrån den är som vill ha en dödsannons införd i tidningen. Inget kul för den levnadsglada pensionären som vid frukost får läsa sin egen dödsannons.
Gärningsmannen tycker att han inte gör så mycket annat än busar lite, men att bli rubbad i sina cirklar förstör livet för många. Att kunna lita på livet och leva det utan fasor är ju ett måste för att det ska fungera.

Romanen börjar så gastkramande att bilderna blir levande och genast drar en med in i boken. Jag kan riktigt se framför mig hur försommarvinden leker i gardinen i det öppna fönstret medan föräldrarna sitter vid middagsbordet och dottern sover i barnvagnen ute på gården under äppelträdet. I buskarna lurar….
Rekommenderar varmt Karin Fossum-böcker både till hängmattan, brasans sprakande i höst- eller vintermörkret och när vårens första spirande grönska skjuter upp. Kort sagt, det finns ingen årstid då du inte kan läsa en Seijer-deckare.

Annonser

From → Fritid, Litteratur

8 kommentarer
 1. kicki permalink

  Har läst en hel del av Fossum och håller med i ditt resonemang.
  Ett par av de bästa deckare jag kommer ihåg såhär i efterhand är Nattfåk av Theorin och Tre sekunder av Roslund&Hellström. Läs dem gärna.

  • inges permalink

   Tack för boktipsen. Ska kolla om biblioteket har Tre sekunder och så läsa den. Nattfåk har jag läst, men gillade inte den lika mycket som Theorins första bok Skumtimmen. Den boken fick mig på något sätt att längta till Öland. Nattfåk igen var mystisk så det förslog, men nånstans i boken tappade jag liksom sammanhanget. Vet inte riktigt varför, för den är ju vackert skriven och spännande.

   • kicki permalink

    Tänk så olika det kan vara. Läste Skumtimmen senare med höga förväntningar, men blev lite besviken fast den var helt okej.

   • inges permalink

    Jo, till all lycka är det så att smaken är som baken. 🙂 Har du läst Theorins tredje bok Blodläge?

 2. kicki permalink

  Jodå den också, men den lämnade inte så djupa spår heller.

  • inges permalink

   OK, då skippar jag den tills vidare, för det finns så många andra böcker jag ännu skulle vilja hinna läsa…

 3. mumsen permalink

  Bra midsommar nöje du har, roligt med böcker 🙂 God fortsättning på helgen. Kramis

  • inges permalink

   Tack, hoppas du också har en fin helg. Här är vi så lyckliga för dottern flyttar hem till Finland igen och ikväll möter vi henne på flygplatsen. Tjohooo.
   Läsning är ju nog annars ett förmånligt nöje i Finland då man får låna helt gratis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: