Skip to content

En dåre fri

juni 27, 2011

Igår läste jag ut boken En dåre fri av Beate Grimsrud. Det är en hisnande bra bok, en bok som slukar läsaren med hull och hår, en bok som är svår att lägga ifrån sig, en bok som får en att både skratta och gråta. Kort sagt, helt enkelt en bok att älska.
Jag är evigt tacksam att jag råkade läsa bokrecensionen i HBL och att bibban sedan tog in den här boken. Mest förvånad är jag över att jag inte har läst något av Grimsrud tidigare.

Boken handlar om Eli och vi får följa henne från barndomen fram till den vuxna kvinnan. Handlingen växlar mellan då och nu, vilket ibland är en enorm tröst för då vet man ju att hon klarar sig. Ibland är det lite förvirrande. Men utan byte av tidsperspektiv skulle nog läsningen bli för gastkramande och åtminstone jag skulle få lägga boken oftare ifrån mig.

Eli hör röster, kissar på sig, får raseriutbrott, klarar inte av att lära sig läsa och har svårt med synen. Det är ett under att hon överlever barn- och ungdomen för hon både dricker och använder droger. Hon skär sig och har svårt att hitta sig själv, sin identitet. Hon vet inte om hon är pojke eller flicka. Hon får psykiska symptom och åker ut och in på mentalsjukhus. Har svårt att skilja verklighet från drömmar. Hon har flyttat från Norge till Sverige, vilket ytterligare ökar förvirringen och hon frågar sig när hon åker hem. Men hon skriver och skapar, vinner pris och blir framgångsrik.

Grimsruds språk är en lisa för själen, njutbart och skönt trots att hon tar upp svåra saker. Hon berättar bra, hudlöst och närgånget utan att det blir alltför detaljerat. Så utsatta och värnlösa annorlunda människor är. De som går och pratar för sig själv och har tvångsrörelser, tappar balansen och raglar omkring. Hur bemöter vi dem? Och vården, fungerar den eller medicineras alla till zombiestadiet?
Respekt ska vi visa alla människor vare sig de har symtom eller ej. För visst är vi ju lite galna allihopa, men på olika sätt.

Annonser

From → Litteratur

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: