Skip to content

Juliet, Naked

juli 1, 2011

Häromnatten läste jag alltså ut boken Juliet, Naked av Nick Hornby. Boken är helt OK  Handlar om de känslomässigt skadade medelåldersmännen som har ett och endast ett smalt intresse i livet. Ett intresse som tar all deras tid och kraft. Ett faktum som gör det svårt att leva tillsammans med dem. I boken får vi träffa Duncan som har snöat in sig på Tucker Crowe, en amerikansk artist, som för 20 år sedan drog sig tillbaka från rampljuset. I 15 år har han levat ihop med Annie i en liten engelsk håla där inte mycket händer. Annie har fått nog av Duncans dryga fasoner och slänger ut honom då han bekänner att han varit otrogen. Det som egentligen får droppen att rinna över den berömda bägaren är Duncans och Annies totalt motsatta åsikter om Crowes skiva, Juliet, Naked. Vad som riktigt händer får ni allt läsa själv. Men det börjar inte bra då Annie som den första i världen lyssnar på skiva före Duncan. För honom är det så gott som ett helgerån.

Hornby är en av mina favoritförfattare. Han är suverän på att skildra karaktärerna i sina böcker och han gör det med sådan värme att man som läsare börjar gilla de här lite vingklippta typerna. I ovannämnda bok är det igen musiken som har fått huvudrollen, så var det också i boken High Fidelity. Kan konstatera att Hornby kan sin musik. Boken Fever Pitch handlar om en kille som är besatt av ett fotbollslag. De här båda böckerna har blivit filmer. Den sistnämnda med Colin Firth i huvudrollen.

En annan bok som blivit film är boken Om en pojke. Jag gillar både boken och filmen. Handlar om en pojke, skilsmässobarn, med en lite speciell mamma, som försöker begå självmord. Pojken träffar på en singelkille, som kommit på att stöta på ensamstående mammor. Hur osannolikt det än är så uppstår vänskap mellan mannen och pojken. Senare försöker singelmannen igen ragga en mamma och säger då att pojken är hans. Bra bok om vilsna själar i storstadsdjungeln. Det är mycket vi kan göra för att ta vara på varandra och alla familjer har inte grundmönstret mamma-pappa-barn.

Två andra böcker av Hornby som jag kan rekommendera är En god människa och Fallhöjd. Den förstnämnda handlar om en familjefar som blir besatt av godhet och börjar skänka bort saker och pengar. Han delar med sig och vill att hela familjen ska vara involverad.
Fallhöjd igen handlar om människor som av en eller annan orsak vill ta livet av sig. På nyårsaftonen träffas de på ett tak till ett höghus i London, varifrån de tänker hoppa. Sedan börjar det hända ett och annat…

Annonser

From → Litteratur

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: