Skip to content

Älskade syster

december 19, 2011

Har varit rätt slö med julförberedelserna, men däremot ägnat sena nätter och tidiga morgnar åt läsande. Men det har tagit sin lilla tid att plöja igenom tegelstensromanen Älskade syster av Joyce Carol Oates. Boken är på 651 sidor så det är minst sagt tungt att hålla i den när man ligger med huvudet på kudden. Men den är bra, kusligt bra och tidvis så obehaglig att jag inte mäktar med mer än några sidor.

Älskade syster handlar om en till synes helt vanlig amerikansk familj i den övre medelklassen med mamma Betsey Rampike, pappa Bix Rampike, sonen Skyler och lillasyster Edna Louise, sedermera Bliss. De bor i ett fashionabelt villaområde, där mamma Betsey jobbar hårt på att komma in i de rätta kretsarna. De som finns i toppen och räknas, som gör att man kommer in i rätt golfklubb osv. Redan i början av boken får läsaren veta att lillasystern är död, mördad. Men ändå är texten så suggestiv att det tidvis är svårt att lägga boken ifrån sig. Spänningen byggs upp steg för steg och ända till slutet är läsaren osäker på hur det hela hänger ihop eller ska sluta. Bokens berättare, jaget, är storebror Skyler. Det här är hans ”personliga historia”. Mycket skickligt lyckas Oates med att se på världen ur barnaögon när Skyler i början av boken förvirrat beskriver vad som händer i hans omgivning. Han är en mästare på att smyga omkring i huset och hitta saker han inte borde se, men också uppfatta samtal som inte är avsedda för hans öron.

Framgång betyder mycket och i begynnelsen är det tänkt att Skyler ska bli mästargymnast, men han faller svårt och får därefter dras med hälta och svår värk. Modern riktar blickarna mot lillasystern, som i en ålder av 4 blir skridskoprinsessa. Sedan börjar en ruljans med tränare, koreografer, mediciner, läkare osv, osv. Att allt det här känns kusligt äkta beror på att Oates utgår från en verklig händelse, mordet på skönhetsdrottningen JonBenét Ramsey år 1996. Oates skriver med frenesi och sätter tummen på det sjuka, ytliga och det som verkar normalt i det amerikanska samhället. Även media får sig en känga, för vems är ansvaret när en oskyldig pedofil hänger sig i fängelset? Och hur känns det för de inblandade att bli uthängda i pressen? Är man skicklig kan man utnyttja möjligheterna såsom Betsey gör. Här uppstår en symbios.

I början retar jag mig på de många fotnoterna, men med tiden lär jag mig uppskatta dem. Jag känner varmt för Skyler, som efter systerns död hamnar på olika internatskolor och behandlingscentra. Han pumpas full av mediciner och får en hel drös av diagnoser. Han verkar så totalt utlämnad och ensam att jag skulle ha lust att skaka om hans föräldrar och visa dem att de har ju en son också att ta hand om och älska. Texten spretar i takt med Skylers lika spretiga liv och det är som om han skulle tala personligt till läsaren. Skickligt lyckas Oates hålla ihop alla delar.
Boken är jättebra och läsaren sugs in i händelserna utan att kunna värja sig.

Annonser

From → Litteratur

4 kommentarer
 1. kicki permalink

  Läste den i somras, men det gick väldigt trögt och jag fick börja om en gång. Alldeles för ordrik och ”töögö” för min smak, men jag kom till slut i alla fall.

  • inges permalink

   Tänk, att det kan bli så. Men duktigt att få den läst. För mig tog det ju också lite tid, men mest för att det liksom var så kusligt…

 2. livetsmeningar permalink

  Varför julstressa när man kan läsa en god bok? Låter typiskt amrikanskt med strävan till framgång. Värst och bäst måste man ju vara i nånting!skönt att onte ha såna krav på sig!
  Ha en skön jul!e

  • inges permalink

   Precis, strunt i julen! 🙂 Men en riktigt God och Fridfull Jul i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: