Skip to content

Millenium, Stieg & jag

december 20, 2011

Medan alla andra jular till det och berättar hur duktiga de är i sina förberedelser så ska jag satsa på helt andra saker så att ni som har hittat hit och läser får lite lugn och ro samt avkoppling från allt (h)julande.
I november läste jag boken Millennium, Stieg & jag skriven av Eva Gabrielsson och Marie-Francoise Colombani. Boken är indelad i två delar och börjar med ett personporträtt av Stieg Larsson. Den andra delen är Evas dagboksanteckningar. Vet inte hur insatta ni är i tragiken kring Stieg och hans alltför tidiga bortgång och arvstvisten mellan Eva, sambo med Stieg i över 30 år samt Stiegs bror och far. Såg när Skavlan intervjuade Eva och också avsnittet med brodern. Var sanningen ligger är svårt att veta och jag tänker inte ta ställning till det heller. Bara konstatera att det som sagt är tragiskt. På något sätt kan man med fog säga att Stieg var minst sagt naiv och slarvig när han sjabblade bort sina rättigheter till Millenium-böckerna. Eva kämpar för att Millenium inte ska exploateras och bli en industri medan andra har dollartecknen i ögonen. Böckerna har dragit in miljoner, liksom filmrättigheterna.

Men alltså till boken. Första delen är rätt svajig. Jag får inte något grepp om personen Stieg. Tror att Gabrielsson stod honom för nära för att objektivt kunna beskriva personen i fråga. Det är lite att som katten tassa runt het gröt och aldrig riktigt komma till skott. Lite förklaringar till bakgrunden i Millenium-trilogin framträder desto tydligare. Här framkommer bland annat varför all teknisk utrustning är beskriven så i detalj. Något som irriterade mig ofantligt i Millenium-trilogin. Man vet ju att allt sådant föråldras fortare än kvickt. Men Stieg var inte bra på data eller digitalteknik, antagligen därför han var tvungen att precis skriva upp modeller av datorer och telefoner så det inte skulle uppstå misstag.

Bokens andra del som är utdrag ur Evas dagbok blir mera levande och verklig. Känns äkta och inte som i första delen där man ibland får en känsla av att författarna skulle vilja beskriva Stieg mer eller mindre som ett helgon.
Den som väntar sig något svar på det ena eller andra av den här boken göre sig icke besvär. Men den som vill veta lite mer om Stieg och miljöerna i Millenium-böckerna hittar nog ett och annat guldkorn.

Annonser

From → Litteratur

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: