Skip to content

Helen Kellers värld

mars 8, 2012

Kvinnodagen till ära ska jag kort presentera en bok jag läste ut häromdagen. Helen Kellers värld heter den och är skriven av Bo Renberg. Vet ni vem Helen Keller är? Jo, en helt fantastisk kvinna, som föddes 1880 och dog 1968. Hon blev dövblind när hon var 1½ år och levde i fem år i totalt mörker utan medveten kontakt med omvärlden. 1887 träder läraren Anne Sullivan in i Kellers liv och lär henne handalfabetet och öppnar nyckeln till språkets mirakel. De två kvinnorna blev sedermera oskiljaktiga.
Boken handlar på ett sätt inte specifikt om Helen Kellers liv för det vävs in så många andra trådar och människor. I början varnar dessutom författaren för att han inte kommer att framskrida i kronologisk ordning. Men det tycker jag att han nog på något sätt ändå gör åtminstone i den senare halvan av boken.

Boken har två spår, dels att försöka tränga in i den värld som Helen Keller konstruerade med hjälp av språket och dels den faktiska världen hon levde i. Det blir en kulturhistoriska resa.
Helen Keller är en märklig person; radikal feminist, revolutionär marxist, djupt religiös samtidigt som hon jobbar för storkapitalet och inte har råd att stöta sig med de rika potentaterna.Alla som träffar henne blir djupt berörda av hennes karisma. Bland sina vänner kunde hon räkna bl a Alexander Graham Bell och Mark Twain. Trots att hon arbetar för att blinda och döva skall få det bättre vill hon aldrig själv betraktas som i första hand dövblind. Hon säger att hon upplever världen med sinnena istället för syn och hörsel. Hon är verkligt intresserad av världen runt omkring, vill förstå och hjälpa. Hon hyser en allomfattande förlåtande kärlek till omvärlden. Hon ger ut böcker och hon föreläser i över trettio länder på fem kontinenter.

Helen Keller erövrar språket på en gång som sjuåring. Hon har inte möjlighet att ta det steg för steg, som barn vanligen gör. Genom att erövra språket  blir hon medveten om både sig själv och sin omgivning. Under hela hennes livstid fanns det människor som inte kunde förstå hur hon kunde skriva t ex om ”månens skära nyans” när hon inte såg den. Hon jämförde sig med en skeppsbruten sjöman som kastats upp på en konstig ö där invånarna talar ett främmande språk och har en helt annan kultur: ”Jag måste lära mig att se med deras ögon, höra med deras öron och tänka på deras språk.”

Boken är uttömmande och givande. Den ger en bra bild av hur språket blir till, hur fantastiskt det är med vår förmåga att kommunicera och hur man med envishet, hårt jobb och en portion stort mod kan gå hur långt som helst. Nånting som kan vara bra att påminna sig själv om då och då.
Det enda som stör mig i boken är alla skrivfel och ibland en del syftningsfel. Trots att det ligger ett gediget fakta-arbete bakom verkar det ändå som om boken skulle vara ett hafsverk just på grund av alla slarvfel. Lite ironiskt är det ju nog att en lärare i svenska inte får det skrivna rätt!

Annonser

From → Litteratur

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: