Skip to content

Dödergök

maj 8, 2012

Inspirerades av kvällens fågeldrillar, där bland annat en gök hördes gala i nordvästlig riktning. Så nu vet jag inte om det är väster – bästergök eller norr – torrgök som gäller. Däremot är det inte öster – tröstergök och absolut inte söder – dödergök. Medan göken gol mindes jag att förra årets sista bok råkade bli just Dödergök. En spänningsroman skriven av Katarina Wennstam. Har tidigare läst Smuts av samma författare. Riktigt bra deckare, bra flyt och spännande intrig. En samhällsmedveten deckare, så inte riktigt det vanliga, för Wennstam brinner för utsatta kvinnor.

Dödergök handlar om Maria Allende och hennes sökande efter sanningen. Maria flyttar med sin lilla familj till ett radhus och får småningom reda på det fasansfulla som hänt i huset tidigare. Hon börjar gräva i historien först lite motvilligt, men blir sedan besatt av att få reda på vad som verkligen hänt kvinnan som bodde där. Maria gräver djupt och har svårt att värja sig. Hur kommer det sig att kvinnor stannar kvar hos den som misshandlar?

Parallellet med Maria Allendes historia får vi följa med åklagare Madeleine Edwards kamp både på jobbet med ett dödsfall som är relaterat till hedersvåld. Och hennes kamp för att hinna umgås och ha kontakt med sin tonårsdotter. Dödergök är alltså en deckare med feministiska förtecken. Men låt inte det skrämma er, för den passar perfekt i sommar i hängmattan.

Annonser

From → Litteratur

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: