Hoppa till innehåll

Carry On, Jeeves

februari 11, 2013

När The English Bookclub körde igång i höstas började vi med att tolka dikter på engelska. Vackert, men svårt. Till följande gång läste vi noveller av bland annat Sir Arthur Conan Doyle, J.R.R. Tolkien och Charlaine Harris. Första riktiga boken vi läste var Carry On, Jeeves av PG Woodhouse.
Måste nu från början erkänna att jag älskar de här böckerna och särskilt Jeeves. Jag gillar också den brittiska tv-serien. Språket och humorn är så härlig. Att det sedan inte var helt lätt för mig att läsa på engelska är ju en helt annan sak. Boken och språket har ju en del år på nacken och vissa ord och uttryck försvinner eller får annan betydelse.

Jeeves är alltså den perfekta betjänten för en gentleman, i det här fallet Bertie Wooster. Den sistnämnda inte världens mest geniala, men godmodig och varmhjärtad. Han har verkligen tur som får Jeeves till betjänt för han kan klara upp alla knepigheter och svårigheter Bertie råkar in i. En härlig skildring av den brittiska överklassen, som inte gör så mycket annat än festar och lever på arv eller bidrag från rika släktingar. I Berties fall är det hans Aunt Agatha som säger var skåpet skall stå och gör att Bertie flyr iväg till New York när han klantat sig. Han väntar att Agathas ilska ska ebba ut. Karaktärerna i boken är dråpliga och verkligt underhållande. Bertie gör allt för att undvika äktenskap och bryter en förlovning. Men flickor kan vara envisa och efterhängsna.
När jag läser: – Indeed Sir, kan jag riktigt se Stephen Frys (Jeeves) ansiktsuttryck framför mig och höra hans röst.
Har läst Woodhouse på svenska tidigare och även då var det svårt att låta bli att skratta högt.

35-22

From → Litteratur

2 kommentarer
  1. Jag minns tv-serien med värme. Wodehouses historier om betjänten som är långt mer bildad och sofistikerad än sin herre är liksom hjärtevarma och mycket komiska på samma gång. Så olika dagens komik som ofta bygger på plumpa elakheter. Tv-sketchserien ”Fry and Laurie” med samma radarpar var också något i särklass.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: