Hoppa till innehåll

Steinbeck och Hemingway

februari 20, 2013

De två sista böckerna vi läste i The English Bookclub i höstas innan jullovet tog vid var två tunna klassiker: Of Mice and Men av John Steinbeck och The Old Man and the Sea av Ernest Hemingway. Båda böckerna är lagom tunna och för mig bekanta sedan förr.
Steinbecks Möss och människor kom ut år 1937 och den blev hans genombrottsroman. Det är en perfekt bok. Här finns allt som krävs för att en bok ska kunna kallas bra. Berättelsen utspelar sig i 1930-talets Kalifornien, som lider under den stora depressionen. Två vänner, den gatusmarte George och den inte riktigt riktige Lennie. De vandrar runt från gård till gård och letar efter jobb. De äger inget annat än kläderna de har på sig och drömmen om en egen gård. Romanen handlar om både vänskap och elände, men också om hur viktigt hoppet är. Spänningen är tät och som läsare är man nästan lika försiktig och på sin vakt som George är visavi Lennie. När ägarens sonhustru dyker upp på scenen kan man som läsare redan lukta sig till bekymmer. Kommer George att kunna rädda Lennie denna gång också?

Hemingways Den gamle och havet är en mångfacetterad bok. Handlar ytligt sett om en ensam fiskefärd. Ett fiskafänge som innehåller ett helt liv. Den gamle mannen borde strängt taget inte vara ensam ute på havet. Men så blev det den här morgonen när han begav sig iväg med båten. Han känner till havets alla skiftningar, kan navigera och vet en hel del om fiskarnas beteende och leverne. Han får kämpa mot makterna och hajarna. För er som inte har läst boken ska jag inte avslöja mera. Vill inte förstöra spänningen. Jag upplever romanen som Hemingways farväl till livet eller som en stillsam betraktelse över hur det är att åldras.

ec1ca1856646eae75a95ef3321c5c-orig9780141023571

From → Litteratur

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: