Hoppa till innehåll

Paganinikontraktet

februari 25, 2013

På sportlovet har jag inte gjort så mycket, virkat en matta och läst två böcker. Paganinikontraktet heter den ena, skriven av Lars Kepler. Efter Hypnotisören var jag lite tveksam, men det ska genast sägas. Den här andra boken svepte med mig genast och spänningen höll i sig genom hela deckaren. Och vad ska jag då säga om Paganinikontraktet utan att avslöja för mycket?
Vi startar i en tv-studio. En ung vacker kvinnlig idealist, Penelope Fernandez, ordförande i Svenska freds- och skiljedomsföreningen, försöker sätta åt Pontus Salman, verkställande direktör för krigsmaterieltillverkaren Silencia Defence Ab. Det handlar alltså om vapenexport, mycket pengar kontra mänskliga rättigheter och det elände krig och vapen skapar.
Joona Linna hamnar ut på djupt vatten och mord och självmord, som verkar helt slumpmässiga och oberoende av varandra har en gemensam nämnare, Paganinikontraktet.

I boken finns många olika karaktärer, bra beskrivna och lätta att ta till sig. Säpo med Saga Bauer i spetsen träder in på scenen. Självklart blir det konflikter, men på något sätt börjar samarbetet mellan Linna och Bauer löpa och då händer det saker. Men de har att göra med en yrkesmördare, en som rör sig snabbt, handlar och jobbar metodiskt och professionellt utan att lämna minsta spår efter sig.

Titeln, Paganinikontraktet, hänvisar till det kontrakt som Paganini sades ha ingått med djävulen för att kunna spela så snabbt och bra, som han gjorde. Musiken har alltså stor plats i boken. Själva kontraktet handlar om ens värsta mardrömmar och hur man än gör kan man inte undkomma konsekvenserna.
En mycket bra, välskriven och spännande bok. Tack till Carita, som fick mig att läsa Kepler!

601085

From → Litteratur

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: