Hoppa till innehåll

A Princess of Mars

maj 14, 2013

Förra måndagen, 6.5, tog årets engelska bokklubb slut. Under vårterminen har vi läst både klassiker och lite modernare böcker. Den första boken vi började med efter jullovet var A Princess of Mars av Edgar Rice Burroughs. Boken kom ut år 1917 och är en klassiker inom den romantiska science fiction genren.
Boken handlar om den rådiga och orädda kapten John Carter, som plötsligt hittar sig själv på planeten Mars. Där råkar han ut för en hel del olika äventyr och möter olika varelser av olika dimensioner. Han vinner en del ledares aktning och vänskap medan andra intrigerar mot honom och utgör en livsfara. Klanstriderna är hårda och reglerna helt olika hos de olika stammarna. Carter får en ”vakthund”, som han lyckas tämja genom att visa vänlighet och kärlek mot djuret. Nånting som var helt nytt för de första marsianerna han stötte på.
Carter möter också Heliums prinsessa Dejah Thoris och ljuv musik uppstår, åtminstone för Carter. Men det är inte så lätt eftersom han inte känner till sedvanor och kultur. Efter diverse förvecklingar och komplikationer får de två varandra och man skulle ju kunna tro att de lever lyckliga i alla sina dagar, men…
Det finns krigiska och hämndgiriga varelser som hotar hela planetens existens. Snart går det inte att andas längre. Vem ska kunna rädda planeten? Hinner John Carter fram i tid?

Intressant läsning för mig. Inser att många av de här varelserna återfinns i bland annat Star Wars, men också andra science fiction böcker och filmer. Utan The English Bookclub skulle jag aldrig ha läst den här boken och det hade varit synd. Boken passar bra i hängmattan i sommar. Vet inte om du skall läsa den på engelska eller svenska. Det engelska språket var lite ålderdomligt, men jag gillade det ändå skarpt.
Det smarta i den här boken är att Burroughs aldrig går in på detaljer om hur det kommer att se ut på Mars i framtiden eller vilken teknik som används. Därför är storyn lätt att ta till sig och jag hänger inte upp mig på ovidkommande detaljer som idag skulle ha visat sig vara helt galna.
Om namnet Edgar Rice Burroughs verkar bekant så har du inte helt fel utan har kanske läst Tarzanböcker av författaren.

a_princess_of_mars_by_sabrea-d4p8637

From → Litteratur

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: