Hoppa till innehåll

Emma

maj 15, 2013

Den andra boken vi läste i The English Bookclub på vårterminen var Emma skriven av Jane Austen. En riktig klassiker med typiska Austen-intriger. Boken handlar om Emma Woodhouse som bor ensam tillsammans med sin far efter att hennes guvernant Miss Taylor har gift sig. Emma är vacker, kvicktänkt och rik. På landet är det lite småtråkigt så hon börjar väva intriger och försöker para ihop sin nya väninna Harriet med en lämplig ungkarl, Mr Elton. Emmas försök går om intet för hon ser inte signalerna herremannen ger och får till sist själv motta ett frieri från Elton. Nånting som gör henne helt förvånad och mycket förskräckt och Elton sur som en ättiksgurka när han får korgen. Hur kunde Emma tolka hans kärvänligheter så fel?

I boken förekommer även andra par och förvecklingar. Mycket handlar också om status och ställning. Vem det lämpar sig att umgås med och när det är totalt opassande. När Harriet till sist avslöjar vem hon älskar inser också Emma själv vem hennes hjärta tillhör.
Boken utkom ursprungligen år 1815. Austen har ett vackert språk, som åtminstone lockar mig till läsning. Jag uppskattar också hennes stillsamma ironiska humor. Att jag läst boken förut på svenska var ju ett extra plus i det här sammanhanget.0007350783

From → Litteratur

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: