Hoppa till innehåll

The Age of Innocence

maj 21, 2013

Den tredje boken vi läste i The English Bookclub var Edith Whartons The Age of Innocence. Den utkom ursprungligen år 1920 och Wharton vann Pulitzerpriset för den år 1921. Boken handlar om överklassens liv i New York under 1870-talet. En tid då de flesta skydde skandaler mer än sjukdomar. Reglerna var hårda och rigida och det fanns liksom en familj som var över alla andra. I det här fallet paret Louisa and Henry van der Luyden, som endast beger sig ut i sällskapslivet när någon i societeten behöver räddas.

Huvudkaraktären i boken är Newland Archer. Han bor ihop med sin mamma och syster. Han är förlovad med May Welland. De unga tus lycka rubbas när in på scenen träder Mays kusin Ellen Olenska. Hon har flytt från sin man i Europa och blir tveksamt mottagen i societeten i New York. Hon uppför sig inte riktigt enligt reglerna, bosätter sig på fel ställe och umgås med fel människor. Släkten kan dock inte förskjuta henne. De vidtalar Archer som verkar som advokat att han skulle övertala Ellen att försonas med sin man. En man som kommer med generösa erbjudanden i form av pengar om Ellen blott återvända till honom. Varför hon inte gör det blir förhöljt i dunkel. Är mannen en hustrumisshandlare eller en otrogen rumlare?
Archer förälskar sig i Ellen, men vill stå emot och försöker förmå May att tidigarelägga bröllopet.
I boken förekommer många flera karaktärer, men jag tänker inte här gå in på detaljer. Många förvecklingar och mycket från och till då Ellen flyr undan sin förälskade beundrare. I en del ögonblick finns den ömsesidiga känslan där för att i andra ha ersatts av kylslagenhet från hennes sida. Hon är den förnuftigare av de två. Archer verkar enligt mig vara en bortskämd pojkspoling. Hans fru intigrerar skickligt. Hur det riktigt slutar får ni själva läsa.

Wharton har skickligt lyckats beskriva en döende epok i den new yorkska societeten. Hon gör det genom att låta personerna agera och föra handlingen framåt. Tecken på att societeten förlorat och håller på att upplösas finns redan i Archers generation. En upplösning som blir ännu tydligare när hans barn väljer att gifta sig med olämpliga partners. En bra och underhållande bok, som det lönar sig att läsa.

The Age of Innocence

 

From → Litteratur

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: