Hoppa till innehåll

En fager mö

juni 4, 2013

Dags att lämna The English Bookclub för ett tag och koncentrera sig på en bok jag läste under jullovet år 2012: En fager mö. Boken är skriven av min favoritförfattarinna Joyce Carol Oates. Den handlar om 16-åriga Katya, som anlänt till kuststaden Bayhead Harbor för att arbeta som barnflicka. En dag när hon är ute med barnen träffar hon en charmerande äldre herre, Marcus Kidder. Han är en förmögen och respekterad konstnär. Han introducerar henne i en rikare värld med skön konst och vacker musik. Nånting som står i stor kontrast till Katyas egen bakgrund som kantats av missbruk och kriminalitet. En sorts samförstånd och vänskap uppstår mellan dem. Katya kunde vara Askungens syster.

Låt vara att Katya är 16 år, hon är ändå en blandning av oskuld och förförerska. Som läsare får man följa med maktspelet mellan Kidder och Katya och man har hjärtat i halsgropen. Det finns en suggestiv mörk underton i boken som gör att jag är rädd för hur det ska sluta. Det är spännande utan att vara en kriminalroman. Som vanligt lyckas Oates med att tränga in i en utsatt ung kvinnas liv. Innerligt önskar jag att Katya skulle haft föräldrar som ställt upp, åtminstone mamman. Hur ska Katya orka kämpa ensam mot alla odds? Och hur ska hon klara av minfältet mellan en gammal pojkvän och Kidder?
Vad som händer och hur det slutar får ni själva läsa. Det här är definitivt en bra bok, som det lönar sig att plöja igenom. Den är till all tur inte tjock utan precis lagom lång.

en_fager_mo

From → Litteratur

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: