Hoppa till innehåll

Borta bäst

juni 11, 2013

Är nu just inne i en flow-period då det gäller läsandet. Gräver igenom alla kassar på jakt efter fynd jag gjort under året som gått. Böcker som sedan tyvärr blivit liggande i väntan på min läslust. En sådan bok är Borta bäst av Sara Kadefors. Den fyndade jag på återvinningscentralen i grannstaden utan att veta så mycket om författaren. Vagt kom jag ihåg en ungdomsbok hon skrivit, men det var också allt.

Borta bäst handlar om Sylvia, som flytt från sitt medelklassliv. Nånting har hänt som gjort att hon är bostadslös och sover i sin bil som står parkerad i den lilla dungen utanför Ikea. Hon är elegant klädd, går till Ikea och dricker gratiskaffe innan affären öppnar. Hon sköter sin hygien på toaletten och driver omkring på de olika avdelningarna och provligger sängar på sovrumsavdelningen. Hon äter människors kvarblivna mat i restaurangen och går och tar en kopp påfyllningskaffe utan att ens ha betalt för den första koppen. Hon smiter in på badhuset tillsammans med en skolklass och in på teatern lagom till pausen. Förstås kan detta inte fortsätta i evighet för nån kommer ju att få fast henne och så sker också då Ted på sovrumsavdelningen tar henne i armen där hon ligger i den fula furusängen, som står längst bort i ett hörn. Han säger att hon inte får sova där, att han håller ögonen på henne.
Mellan verserna skickar hon e-post till nån och berättar om hur underbart det är i Italien. Samtidigt verkar hon hela tiden rädd för att nån från hennes gamla liv ska komma på henne och känna igen henne.

Att Sylvia är på flykt är tydligt, men från vad får man reda på bit för bit när historien framskrider. Sylvia kommer i kontakt med Lisbet där skumraskffärer pågår. Sylvia är minst sagt naiv och så går det som det går.
Sylvia träffar bibliotekarien Astrid, som försöker övertala Sylvia att läsa böcker. Förstås föreslås Jane Austen. Sylvia är inte intresserad och läser inte någon bok då. Det hör liksom inte till hennes stil. Hon är mera intresserad av veckotidningar med glansigt papper. På biblioteket tillbringar hon dagarna då hon sagt att hon går på jobb. Lisbet är skeptisk, men accepterar situationen som den är.
Sylvia börjar snatta för att kunna sköta sina fötter och fortfarande vara perfekt klädd. Nu har hon sjunkit lågt. Vad som allt händer och hur det går till sist får ni själva läsa.

För mig blev det här en sträckläsningsbok. Jag hade svårt att lägga den ifrån mig. Kadefors är en trevlig bekantskap. Porträttet av Sylvia är knivskarpt och träffsäkert. Det är lätt att tycka om Sylvia som kämpar på så gott det går. Att sjunka från den glassiga ytan med design och märkesvaror till att äta rester från andras tallrikar är en stor förändring. Boken handlar om vad som är äkta och vad som bara är yta. Vad som är värt nånting och vad som är helt onödigt. Vad är sist och slutligen viktigt i livet?
Ibland gör kanske Kadefors övertydliga anspelningar, men boken är underhållande och riktigt spännande. Upplösningen inte så given som man kan tro.
Boken får en också att reflektera över om det är möjligt att leva utanför samhället? Utan pengar? Utan bostad?
Den här boken ska ni absolut läsa i sommar.

borta-bast

From → Litteratur

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: