Hoppa till innehåll

Livläkarens besök

juni 28, 2013

– Du tar ju bara gamla böcker, utropade min väninna i början av månaden när jag besökte henne och fick laborera i hennes bibliotek. Här skulle plockas böcker inför sommarsäsongen. Kanske inte så nödvändig plockning eftersom jag ännu har största delen av förra årets ihop plockad bokkasse från Liljendaldagarnas loppis nästan orörd. Men väninnan hade många intressanta böcker och vi har liknande smak, så…

En av böckerna jag plockade på mig och som jag läste ut redan före midsommaren är Livläkarens besök skriven av Per Olov Enquist. Intressant för jag hade ju precis i början av månaden läst hans självbiografi.
Livläkarens besök handlar om en period i Danmarks historia, åren 1768 – 1772. Personerna i boken är kung Christian den sjunde, hans engelska drottning Caroline Mathilde och Johann Friedrich Struensee samt diverse medlemmar av hovet och en lättfotad dam. Redan i bokens första mening får läsaren reda på att livläkaren Struensee kommer att bli avrättad. Trots att man vet utgången är boken ändå spännande. Den utkom år 1999 och har blivit mångfalt prisbelönad. Enquist har gjort ett noggrant förarbete och verkligen satt sig in i stoffet. Konung Christian den sjundes personlighet bryts tidigt i barndomen ner. Han blir osäker och rädd, tappar kontakten till verkligheten och blir beroende av sina rådgivare. han beskrivs som sinnessvag. I hovet pågår ständigt intriger, ränker och maktspel. I Europa blåser upplysningens vindar under Voltaire, som konungen brevväxlar med och encyklopedisterna i Frankrikes ledning. Struensee är en fritänkare och vill genomföra reformer i Danmark. Han lyckas, utan att egentligen eftertrakta makten som sådan, få den helt i sin hand. Han genomför reform efter reform utan att förankra dem hos folket. Han vill förenkla förvaltningen och avskaffa en stor del av militärväsendet. Struensee får alla emot sig och har inte sett om sin rygg i tid. Han är helt ensam utan vänner. Guldberg smider tillsammans med änkedrottningen ödesdigra planer och lyckas frånta Struensee all makt och få honom dömd till döden. Parallellt med politiken och samhällsarbetet löper Struensees och drottningens kärlek, som de tyvärr inte gör mycket för att dölja. Även hon blir fängslad och förvisad.

Finns inte så mycket annat att säga om boken än att den är bra och välskriven. Ja, och så att det lönar sig att läsa den om man är ens en gnutta intresserad av historia och vill förundra sig över hur det gick till på 1700-talet. Kan ju för all del också läsas som en spänningsroman eller kärleksroman. Gillar sådana här mångfacetterade böcker som ger en insikt i historien.

Livläkarens besök

From → Litteratur

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: