Hoppa till innehåll

1222 över havet

juni 30, 2013

Envis som jag är gav jag Anne Holt en tredje chans. Före midsommaren läste jag hennes bok 1222 över havet. Och ser man på. Plötsligt blir jag intresserad och sträckläser deckaren. Varför? Jo, för det här en klassisk pusseldeckare. Inget nytt tekniskt hokuspokus som skulle hjälpa till att lösa mordgåtan förekommer i boken.
Mellan Oslo och Bergen ligger Finse högfjällshotell 1222 meter över havet. Dit går det att komma endast med tåg. Tidigare kommissarien Hanne Wilhelmsen sitter på tåget på väg till Bergen tillsammans med andra, bland annat prästen Cato Hammer, tonåringen Adrian, Veronica, Roar Hanson, Mikkel, den kortväxta Magnus Streng osv. osv. Tåget spårar ur och det blir värsta snöstormen. Passagerarna räddas till hotellet och värdinnan Berit Tverre gör allt för att de ska trivas och för att skapa lugn och ro. Det sistnämnda är inte lätt på grund av alla dispyter och gruppkoalitioner, chocken över den traumatiska upplevelsen och rädslan för stormen. Samt förstås leda. Det är långtråkigt att vänta på räddningshelikoptrarna.

I den här slutna kretsen på hotellet begås först ett mord och sedan ett till. Hanne blir ofrivilligt indragen i lösandet av mordgåtan. Hon är motvillig, men allteftersom stormen ökar och ingen räddning är sikte måste Hanne ta sitt ansvar. Hur det går får ni läsa själva. För att göra det hela extra spännande så fanns det en särskild vagn kopplad till tåget. Ingen vet vem som var i den vagnen annat än att de passagerarna evakuerades först och fick hela övervåningen i annexet till sitt förfogande.

I den här boken har läsaren hela tiden samma fakta att tillgå som Hanne. Hon är inte heller så traumatiskt beskriven som i tidigare böcker. Det vill säga, hon ältar inte hela tiden sina obefintliga relationer till den döda fadern och hennes barndomsfamilj. Att hon har svårt med närhet framgår klart då hon inte ens ringer hem till sin partner och säger att hon lever. Holt lyckas beskriva livet i rullstol riktigt bra.
Upplösningen är värdig mr Poirot! En deckare som passar utmärkt till hängmattan.

holt-anne-1222-over-havet

From → Litteratur

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: