Hoppa till innehåll

Förlåtelsen

september 16, 2013

Från en favoritförfattare till en annan. I början av den här månaden läste jag ut boken Förlåtelsen av Hanne-Vibeke Holst. Det är danskan som står bakom de älskade böckerna: Kronprinsessan, Kungamordet och Drottningoffret. Böcker som gjorts till TV-serier i SVT:s regi. Min favoritbok av Holst heter: Min mosters migrän eller Hur jag blev kvinna. Om ni inte har läst någon av de här böckerna så gör det.

I Förlåtelsen berättar Holst egentligen två historier dels om farfar, prästen Thorvald och dels om barnbarnet operachefen Helena Tholstrup. Hon är en stark kvinna med trassliga relationer till sin dotter Sophie. Helenas arbete och karriär har alltid stått i främsta rummet och dottern känner sig med rätta förbisedd.
Boken inleds med att Thorvald vaknar ”naken under det tjocka duntäcket, utsträckt på rygg och med erektionen styvt pekande mot naveln”…
Årtalet är 1940. Några sidor längre fram hoppar vi tidsmässigt till 2011 och Helena ”vaknar tvärt till ljudet av katastrof”. Sedan fortsätter boken på samma sätt, det vill säga växlar från dåtid till nutid. Ibland blir jag irriterad på det tidsperspektivet för växlingen sker oftast när det börjar hetta till och då skulle jag vilja läsa vidare i den tids era jag för tillfället befinner mig i. Vi får följa med Thorvalds barns, tvillingbröderna Leos och Leifs uppväxt och ungdomstid. Hur val de gör beträffande sina utvalda får ödesdigra följder och hur hemligheter tär på relationer i flera släktled.

Thorvald deltar i danska motståndsrörelsen under andra världskriget, lämnar frun Gerda och barnen. Hon klagar över att hon inte är så stark, att hon inte orkar dela maken med alla behövande människor och farliga uppdrag. Hon hamnar själv på förhör till Gestapo, nånting som får ödesdigra följder för henne. Hon måste också gå under jorden en tid och då lämna barnen i släktingars omvårdnad.

När vi träffar Helena är det den 11 september år 2011 och en stor dag. Hon ska få ta emot ett ärofullt demokratipris ur tyska statsministerns hand och på kvällen ordnas en galamiddag till Helenas ära. Hennes dotter Sophie är inbjuden och med följer dotterns pojkvän Kahlil. Kvällen övergår dramatiskt i natt då Kahlil på hemvägen från festen ska hämta sin ryggsäck från operahuset där han glömde den tidigare på dagen. Helena och Sophie följer med upp till operachefens rum och skickar iväg taxin. De blir tagna som gisslan av Kahlil, som hotar att spränga hela operahuset i luften med den bomb han har i ryggsäcken. Ska Helena lyckas rädda dottern?

Holst är bra på personbeskrivningar. Hon kryper under skinnet på sina karaktärer. Den här boken vill dock för mycket och den skulle bra ha kunnat delas upp i två. Språket i boken varierar, ibland är ordvrängningarna riktigt trevliga och ibland klichéartade. Men det är en bok som inte släpper taget om en. Jag ser med stor förväntan framemot Holsts nästa bok, som kommer ut på danska i november. Hon är alla gånger läsvärd.

d596687d106d1bf4cf13090e01193952-skarmavbild-2012-06-05-kl.-14.43.56

From → Litteratur

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: