Hoppa till innehåll

Childhood’s End

februari 19, 2014

I januari träffades medlemmarna i The English Bookclub. Denna gång hade vi läst boken Childhood’s End av Arthur C. Clarke. (Mot nya världar är den svenska titeln). Boken är en science fictionklassiker, som första gången kom ut år 1953. Jag hade inte alltför höga förväntningar på boken när jag började läsa den efter jullovet. Men jag blev glatt överraskad. Handlingen drog iväg med mig även om den ställvis trampade vatten. Boken inleds med att ett stort rymdskepp glider över skyn och förhindrar den första resan till månen. Människorasen är inte längre ensam. Utomjordingarna, ”the Overlords”, placerar sig ovanför varje stad i världen i mindre rymdskepp. Karellen heter den utomjording vi får följa både när han träffar FN:s generalsekreterare Stormgren och senare när han räddar ett barn. Ingen har sett de här utomjordingarna och det väcker både irritation och nyfikenhet hos människorna. När Stormgren besöker Karellens rymdskepp möts de alltid med en vägg emellan. Karellen lovar att utomjordingarna skall visa sig om 50 år. De här utomjordingarna är mycket mera intelligenta än människorna och lyckas få slut på både krig och svält. Alla människor har det bra på jorden. Men sedan börjar det hända och till sist så… Ja, ni får läsa själva.
Clarke är en brittisk-lankesisk författare som är mycket intelligent. Det var han som gav upphov till satellitkommunikationen.

Och vad var det då som fick mig att tycka om den här boken mot alla odds? Jo, författarens klarsynthet och på något sätt logiska beskrivningar av framtiden. Vi strävar liksom efter en utopi, där alla skulle ha det bra och vi inte skulle behöva arbeta så mycket. Men vad ska vi sedan göra med all tid vi får över? I boken beställer människorna hem färdiglagad mat. Det finns inga kök i hemmen. Människorna har små luftfarkoster som de tar sig fram i och man kan resa från den ena världsänden till den andra på nolltid.
Den här boken är inte en typisk science fiction roman med en massa namn och beskrivningar av miljöer och maskiner samt redskap. Här finns inte heller teknisk jargong och svårsmälta tekniska detaljer. Endast en matematisk operation om hur man kan räkna ljusår och tid. Kanske just därför som den är lätt att ta till sig och trovärdig. Den går också att läsa som en alternativ skildring av kristendomens paradis. Personerna är lite platt beskrivna, men boken föder många hisnande tankar.

414999

From → Litteratur

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: