Hoppa till innehåll

Drömbokhandeln

mars 2, 2014

I början av veckan läste jag ut boken Drömbokhandeln skriven av Laurence Cossé. Boken är utgiven av det lilla svenska förlaget Sekwa som ger ut franskspråkig litteratur på svenska. Boken köpte jag från bokmässan i höstas. Den har alltså fått ligga till sig nu under vintern.

Drömbokhandeln handlar om ett osannolikt par, vagabonden Ivan och den italienska arvtagerskan Francesca, som möts i en liten bokhandel på en liten skidort. De upptäcker båda att de älskar böcker, bra böcker och börjar träffas. De talar om drömmar och en av drömmarna de har är att just öppna världens bästa bokhandel, som skulle sälja endast bra litteratur och inte vara tvungna att låta sig styras av förlagens bästsäljare. De skissar och planerar och förverkligar sin dröm. De väljer ut åtta litteraturkännare som skall leverera en lista på 300 titlar/person åt dem. Kommittént är topphemlig och medlemmarna vet inte ens om varandras existens. Bokhandeln En god roman blir en succé. Ivan förestår den och får en skicklig medarbetare som ser till att de också finns på nätet. I bokhandeln trivs alla boknördar. Förlagen är sura, liksom de ratade författarna. Från den första lyckoeuforin övergår verksamheten till mer eller mindre en kamp. Någon eller några motarbetar bokhandeln, men de är svåra att spåra. Och det är först när det hettar till som polisen blir inkallad. Boken inleds faktiskt  med  två olyckor, som visar sig vara sabotage. Här finns alltså ett spänningsmoment invävt. Hur det går med bokhandeln och om sabotörerna hittas skall inte avslöjas här. Det får ni själva läsa om.

Det är länge sedan jag har läst en fransk författare så Drömbokhandeln blev för mig en frisk fläkt. Personerna blir kanske lite flacka eller är för långt borta från min verklighet för att jag riktigt skall kunna ta dem till mig. De blir liksom overkliga. Det som däremot är intressant är just böckerna, diskussionen om vad som är bra litteratur, vem som väljer och på vilka premisser, vem som får litteraturpriser och varför. Förlagens roll och hur pengarna och marknaden styr. Är det bättre med ”fin” litteratur eller har kiosklitteraturen också ett berättigande? Ska vi stoppa bästsäljarhysterin? Och låter det sig ens göras?
Skildringarna från förlagsvärlden verkar äkta med all småaktighet och avundsjuka. Att det också leder till våld är en helt annan sak.
I boken finns många fina boktips, både klassiker och nyare litteratur. Böcker som jag längtar efter att läsa.

Drömbokhandeln är enligt recensionen i Smålandsposten: ”En bok av en litteraturälskare, om litteraturälskare, för litteraturälskare”. Finns det något bättre som läsare att läsa om än andra människor som läser?

drömbokhandeln1-193x300
Det här är mitt första inlägg i serien Blogg100 2014. Hoppas att jag hinner och orkar med 99 till.
blogg100-logotype-300x2561/100

From → Litteratur

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Kvinna i grönt | ingescyber

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: