Skip to content

Kan du säga perkele?

mars 4, 2014

I februari läste jag ut en bok, som fanns på min att-läsa-lista sedan utgivningen i höstas. Kan du säga perkele? Femton berättelser om att leva med stroke är skriven av juornalisten Annika Rentola. I boken får vi möta femton olika livsöden och lika många sätt att handskas med tiden efter stroken. Störningar i hjärnans blodcirkulation påverkar på många olika sätt. Den drabbade förlorar talförmågan, rörelseförmågan osv. Allt beroende på var proppen eller blodutgjutelsen finns i hjärnan och hur mycket som tar skada.

Rentola har lyckats bra i intervjuerna och människorna delar frikostigt med sig av sina erfarenheter, tillkortakommanden och glädjeämnen. Språket är bra och fotografierna fina. Här kommer både de levnadsglada och de deprimerade till tals.  Efter varje intervju finns det en faktadel, som återkommer i slutet av boken. Många är det som haft TIA-symptom innan. De borde ha fungerat som varningssignal och gjort att människan omedelbart uppsökt läkarvård för att förhindra stroken. TIA betyder att en del av hjärnan drabbas av en övergående syrebrist, som ger strokeliknande symptom. Var fjärde person med TIA-symptom behöver läkarvård inom tre månader och hälften av dem inom fyra dagar för att undvika stroke.

Kan du säga perkele? är en bok som vänder sig både till de drabbade, deras anhöriga, men också till den breda allmänheten. Jag hoppas att människor inom vården läser boken. Jag önskar innerligt att den hade funnits då vår familj drabbades av stroke. Här finns mycket som skulle ha varit bra att veta då medan vi famlade som i blindo,  jag googlade efter information och offrade all min fritid på sjukhusbesök. Och alltid med dåligt samvete över att inte ha gjort tillräckligt. Och en blandning av ilska och sorg. Varför ids inte den drabbade? Varför bjuder hon inte till? Och ändå finns där ju gemenskapen kvar, glädjen, minnena och humorn. Och visst är det fortfarande samma person nånstans där långt inne. Det gäller att inte glömma det.

9789515231048-kan-du-saga-perkeleBlogg100: 3/100

 

Annonser

From → Litteratur

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Den ljuva giftkokerskan | ingescyber

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: