Hoppa till innehåll

NAMMA A Tibetan Love Story

mars 17, 2014

I kväll hade vi vår sista träff i The English Bookclub för detta läsår. Vi har hunnit läsa fyra böcker, som alla varit intressanta. Jag skulle gärna ha läst några till, men…
Två veckor tog det mig att läsa NAMMA A Tibetan Love Story skriven av Kate Karko. Det var den boken vi diskuterade i kväll. Den är intressant och givande. Boken handlar om hur Kate tillsammans med sin tibetanska man Tsedup besöker Tibet. Kate lever där som en brud, Namma, i ett halvår innan paret återvänder till England. Hon och Tsedup lever som nomader i tält, som värms upp med dynga. Ute på grässlätten finns inga bekvämligheter och livet är slitsamt och hårt. Kate kan inte språket, men lär sig småningom att komma till rätta. Hon blir väl mottagen av Tsedups stam där pappan är något av en frontfigur. Tsedup har i unga år flytt till Indien där han tillsammans med andra unga tibetanska män bakade bröd som de sålde på gatan. Tsedup fick gå i skola och lärde sig engelska. Han flydde då hans far ville att Tsedup skulle bli munk. I Indien träffade han Kate och förälskelsen var omedelbar och ömsesidig.
Nu har han inte varit hemma på nio år, så det blir många kära återseenden och en hel del att ta igen.

Kate skriver skickligt om mötet mellan två kulturer. Hon visar stor respekt för sin nya familj och möter mycket kärlek i gengäld. Boken ger en intressant inblick i den tibetanska nomadkulturen, som håller på att försvinna. Kate är försiktig i sina omnämnanden av den kinesiska kulturrevolutionen i Tibet och de lidanden ursprungsbefolkningen utsattes för. Hon vill ju kunna besöka landet på nytt tillsammans med sin man och hon vill inte utsätta Tsedups familj i Tibet för repressalier.

51R3D7DZ5BL._SY344_BO1,204,203,200_Blogg100: 16/100

From → Litteratur

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: