Hoppa till innehåll

Innan floden tar oss

juni 4, 2014

För en tid sedan läste jag Innan floden tar oss skriven av Helena Thorfinn. På något sätt en logisk fortsättning på Little Bee. Det här är Thorfinns debutroman. Boken handlar om Sofia och Janne som packar för att bosätta sig i huvudstaden Dhaka i Bangladesh. Vi får följa med svenskarnas anpassning till en annan kultur, det omtumlande mötet med andra värderingar än de västerländska och hur svårt det är att hålla fast vid sina egna etiska principer när någonting skall utföras i praktiken. Det är lätt att duka under för systemet. Den svenska ambassadören har lutat sig tillbaka och vill enbart ha det lugnt och skönt sista året innan han går i pension. Han stöder inte Sofia i hennes jobb som biståndschef, tvärtom han motarbetar och bromsar. Och så finns där Siv som topprider alla på ambassaden. Hon bestämmer om möbler och annan utrustning, avskedar vakter osv. Hon är ensam och bitter och tar hämnd på Sofia för att hon inte blev bjuden på dotterns födelsedagsfest. Janne rår Siv inte på, men det får konsekvenser för hans fru.

Janne, ja, han har svårt att anpassa sig. Vad skall han göra hela dagarna? Han har sagt upp sig från sitt lärarjobb hemma i Sverige och följt med Sofia. Det är också fråga om botgöring från hans sida. Han har varit otrogen med en kollega i skolan. Vi får följa med hur förhållandet mellan makarna utvecklar sig.

Parallellt med den svenska familjens historia löper historien om systrarna Nazrin och Mina som bor i en liten by långt ute på landsbygden. Här möter vi fattigdom, religion och gamla traditioner som reglerar unga flickors liv. Kvinnor är utsatta och värnlösa. Flickorna smiter iväg och hamnar i storstadsmyllret och till sist i diplomatkvarteren. Vägen dit är dock kantad med svårigheter och elände.

Själva biståndsarbetet beskrivs på ett initierat sätt. Det handlar inte enbart om pengar utan också om att samarbeta med religiösa ledare, att ge kvinnor mera kunskap, hälsovård och ekonomiska möjligheter samt att ge de landlösa bönderna egen mark. Sådant ses inte med blida ögon av de rika och mäktiga. Korruption och mutor förekommer och nu har västerlänningarna fått för sig att rensa bort den, vilket är en omöjlighet om det alls ska gå att verka.

Och så finns här förstås de ökända textilfabrikerna. En del av dem uppbyggda med biståndspengar för att sedan bli profithungriga fabrikörers levebröd. När någonting händer smiter de iväg undan sitt ansvar.

Boken är välskriven och rik på innehåll. Här samsas festande diplomater med magra textilarbetare och läsaren får en bra inblick i bägge världar. Persongalleriet är starkt och mångsidigt. Alla skildras med empati. Thorfinn beskriver situationen i Bangladesh och komplexiteten som både bistånd och globalisering innebär på ett trovärdigt sätt.
Innan floden tar oss är en bra och läsvärd bok som jag varmt rekommenderar.

13040813_O_1

Blogg100: 95/100

From → Litteratur

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: