Skip to content

Förlåt oss våra skulder

juli 29, 2014

Hur kan jag vara så idiotisk att jag får för mig att läsa en tjock roman om Åkerblomrörelsen? Nästan en månad har det tagit mig att traggla igenom Johan Helanders bok Förlåt oss våra skulder En roman om Åkerblomrörelsen. Titeln låter onekligen spännande, men det tar alltför länge innan Helander kommer till skott och själva väckelserörelsen kommer med i bilden. Boken handlar i princip om syskonen Ellen och Ture Storfors. Den utgår dock från deras farfars liv och spinner sedan vidare med avstickare hit och dit. Deras fars liv beskrivs i detalj och långt om länge kommer vi in på syskonens barndom. Hur de mister sin mor, får en ung styvmor och senare också mister sin far och tas om hand av släktingar på var sitt håll. Ture grubblar, har svårt att bestämma sig och är lättpåverkad. Han är kort till växten, vacker, skicklig jägare, musikant och snickare. Han flyttar måningom till Hakalax i Gamlakarleby och förtjänar sitt uppehälle genom att arbeta på ett snickeri.

Hans syster Ellen är en sökare och finner delvis svar i skriftskolan, men blir på riktigt frälst i väckelserörelsen som Maria Åkerblom från Nyland har startat i en ungdomsförening inom den evangelisk-lutherska kyrkan. Hon känner sig välkommen och trygg i rörelsen och hon följer Maria blint och bokstavligen samt deltar i bönemötena. Ellen har flyttat till Tures tar hand om hans hushåll och går i skräddarlära. Ture är vid det här laget inte en bekännande kristen. Han spelar dansmusik och vikarierar ibland på orgeln i bönehuset. Och han spelar i den kristna ungdomsföreningens hornorkester. Småningom blir syskonen osams. Ture tröttnar på Ellens tjatande och krav. Hon är naiv och godtrogen och skulle följa sin profetissa in i döden om det behövdes. Maria har dessutom fått ögonen på Ture och kräver att han ska ge upp sitt syndiga liv och sluta spela dansmusik. Han måste välja. Trots sina tvivel väljer han Åkerblomrörelsen, dels för att han vill hålla sams med syster och dels för att han är förälskad i Maria, dvalapredikanten. Men hon leker endast med honom.

Läsaren får följa med hur Ellen reser till Nyland och Helsingfors tillsammans med Maria. Hur Ture blir inblandad i rättegången mot rörelsen och ger som minderårig falskt vittnesbörd på order av rörelsens ”inre krets” med Vartiovaara, Marias fosterfar, i spetsen. Ture missar på grund av det möjligheten att ta sig till Amerika för han får inget utrikespass. När rättegångarna och intermezzona avlöser varandra och hans arbetsgivare får klart för sig att Ture tillhör åkerblommorna blir han avskedad. Han flyttar till Helsingfors tillsammans med en stor skara anhängare och sin syster Ellen. Han kräver att de skall bo ihop för han vill inte att systern ska bo på Ulfåsa tillsammans med Maria och ”den inre kretsen”. Dagarna i huvudstaden blir långa och tråkiga utan arbete, men efter ett tag får han jobb på rörelsens snickeri. Ellen blir rörelsens hovsömmerska och syr kläder åt både barn och vuxna av tygpackar hon får av Maria. Senare visar det sig att tyget är stulet av Maria och hennes väninna Anna, men Ellen har svårt att tro att Maria kulle vara inblandad i tygstölderna.

Ture får i uppdrag att tillsammans med tre andra ungdomar åka upp till Gamlakarleby och ta livet av länsman Wenelius. Ture vill inte, men faller till föga för Marias lockrop och Ellens hot. Till systerns försvar ska dock framhållas att hon inte vet vad uppdraget går ut på. Hon vet inte att den inre rörelsen vill ta lagen i egna händer och en gång för alla tysta länsmannen och få ett slut på alla rättegångar. Hur det går med expeditionen ”det brinnande berget” ska jag inte avslöja här ifall nån vill läsa den här boken.

Tidsmässigt rör vi oss på 1920-talet. Replikerna är oftast skrivna på Kokkoladialekt, vilket gör att jag ofta tappar tråden. Att läsa dialekt i skrift är svårt till och med då man känner dialekten. Boken får också slagsida av alla personer som vimlar omkring. Det blir för många namn som ofta inte har någon relevans alls för själva historien. Annat som stör mig är de ingående beskrivningarna på platser de fyra karlarna undersöker inför attentatet på länsmannen. Det är för mycket detaljer och här tröttnar jag fort.

Lite besviken är jag allt på boken. Jag hade velat veta vad det var som var så fantastiskt med Maria Åkerblom, vad det var som gjorde att en del valde att följa henne medan andra drog sig undan och det blev gräl och dispyter i hemmen på den österbottniska landsbygden. Hur kom det sig att ingen genomskådae henne? Var det på grund av de andra väckelserörelserna? Hade till exempel laestadianerna skapat grogrund för den Åkerblomska rörelsen? Mina frågor är många och de förblev obesvarade. Återstår väl för mig att försöka få tag på en faktabok om rörelsen. Den här romanen är nämligen en blandning av fakta och fiktion så det blir oklart om Maria själv var manipulativ eller själv blev manipulerad? Var hon en femme fatale eller ett offer för omständigheterna? Utnyttjades hon sexuellt eller utnyttjade hon sin egen sexualitet för att få et hon ville?

Ja, som ni ser, en massa frågor utan svar. Det goda med den här romanen är alltså att den väckt min nyfikenhet och mitt intresse att ta reda på mera fakta.

För övrigt så ska nog nästa bok jag läser vara av det lättare slaget, får väl lov att bli en sommardeckare nu.

Forlat_oss_vara_skulder

Detta inlägg skrev jag redan den 4.7, men på grund av flyttningen blev det liggande ända till nu. Det har varit dåligt med både bloggande och läsande när det finns så mycket annat som måste göras.
I fredags fick vi fiber och min dator installerades så nu finns det hopp om att bloggtorkan är över för denna gång.

 

Annonser

From → Litteratur

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Skymningens barfotabarn | ingescyber

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: