Skip to content

När det röda dammet lagt sig

juni 1, 2015

Under påsklovet i år hann jag också läsa Annika Sandlunds bok Innan det röda dammet lagt sig Etiopiska episoder. Sandlund har jobbat med flyktingfrågor för FN:s flyktingorganisation UNHCR i Etiopien i tre och ett halvt år. Hon är utbildad journalist och jurist.  I boken beskriver hon sin tid och sitt arbete bland flyktingar i Etiopien. Det här alltså inget fiktivt. Hon är ute efter att förbättra världen, men verkligheten är krass och hård. Det gäller att kompromissa och det gäller också att respektera landets seder. Man bör anställa tjänstefolk även om man kanske tycker att man inte behöver dem eller tycker att det är att utnyttja de infödda och att man kan städa själv. Men hur ska de infödda annars få arbete och lön? Med sig till Addis Abeba har hon sin man och deras lilla dotter. Säkerheten är en sak för sig, både vad gäller boningshuset i Addis Abeba och när Sandlund är ute på uppdrag. Under tiden i Etiopien föder hon ytterligare ett barn och på sjukhuset finns inte mycket till förlossningsvård. Hon har dock tur och klarar sig utan komplikationer.

För Sandlund blir det också att kompromissa mellan hennes egen önskan att se individen, att hjälpa medmänniskan och mellan FN:s rigorösa regelverk. Boken ger en bra inblick i biståndsarbetarens vardag och mitt i boken finns ett svidande kapitel om EU:s flyktingpolitik och hur Libyen före den arabiska våren, under Khadaffis ledning fick motta 80 miljoner euro för att hindra flyktingar att ta sig till Europa. Sandlund skriver kolumner för både HBL och Ny Tid. Under tiden i Etiopien kunde hon inte skriva någonting politiskt eller kritiskt mot Etiopien. Då hade hon åkt ut ur landet direkt.
Kvinnorna har en speciell plats i Sandlunds hjärta och hon arbetar för att förbättra de prostituerades situation i Addis Abeba.Boken slutar med att Annika drar iväg till Turkiet där hon har sitt nästa FN-uppdrag.

Sandlund skriver bra och det är givande att följa hennes arbete och engagemang, hennes tvivel och vacklande mellan västerländskt och afrikanskt. Kan den lilla människan verkligen göra någon skillnad? Hur ska världen bli en bättre plats? Och kan vi fortsätta att stillatigande och passivt se på vad som händer med flyktingarna?
Det enda som stundvis retar gallfeber på mig är de många tryckfelen. Har de ingen korrekturläsare på förlaget?

Rekommenderar varmt boken. Den kom ut år 2014 och jag lånade den från Lovisa stadsbibliotek.

när det röda dammet lagt sig

 

 

Annonser

From → Litteratur

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: