Hoppa till innehåll

Irene Panik

september 14, 2015

I början av juni hann jag också läsa den tokroliga boken Irene Panik skriven av journalisten Carin Hjulström. Det var en bra kontrast till  boken jag läste innan.

Irene Panik handlar om 48-åriga Irene Pährson som får nog av slitet på gården och lämnar den och familjen och beger sig ut på en roadtrip. Under resan genom ett vintrigt glesbygds-Sverige möter hon en del udda existenser, som hon har stor nytta av senare. Irene reser under falsk identitet som polsk professor i kaoshantering. Att hon vågar sticka iväg beror på bredbandsmannen Janne, som överraskat Irene när hon stod på gödselstacken och sjöng. Hon drömde i tiderna om att bli sångerska, men utbildade sig till bibliotekarie. Och här sitter hon nu med en man som just bekänt att han hittat en annan, tre tonårsbarn, hästar, hundar, katter och en deprimerad get på den nedslitna gården Grangläntan. Hon blir arg över bredbandskillens e-post och skriver själv ihop ett brev där hon bjuder ut sina föreläsningstjänster i kaoshantering och undertecknar med Professor Irene Panikowskij. Sitt mejl skickar hon ut till olika ställen lite smått på måfå. Hon får svar och beger sig iväg på sin föreläsningsrunda. Första stället hon landar på har inte många åhörare, men det är bra för Irene som då får tillfälle att öva lite.

Samtidigt närmar sig en meteorit från yttre rymden jorden med en obegriplig hastighet. Den slår ner i en liten avlägsen by och nu får Irene verkligen visa prov på sina kunskaper i kaoshantering.

Hjulström skriver frejdigt och humoristiskt. Hon får till en del samhällskritik och visar framförallt på att det gäller att ta tag i sitt liv, våga omforma sina drömmar och aktivt ta en ny riktning.
En lättläst, rolig och tankeväckande bok.

Irene_Panik

From → Litteratur

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: