Skip to content

Storebror ser dig

november 1, 2015

I fredags kom jag äntligen igenom boken Storebror ser dig Edward Snowden och den globala övervakningsstaten. Boken är skriven av Glenn Greenwald och kom ut på svenska förra året. Den handlar om visselblåsaren Edward Snowden som ger upp hela sitt liv för att avslöja NSA:s olagliga övervakning av all datatrafik samt telekommunikation. Då har han ett jobb som ger honom över 200 000 $ i årsinkomst och bor på Hawaii. MEN han säger: ”Jag vill inte leva i en värld där allt jag säger, allt jag gör, alla jag talar med, varje uttryck för kreativitet, kärlek eller vänskap registreras”. Han om någon vet vad som registreras för han har arbetat för NSA. Greenwald är journalisten som Snowden tar kontakt med. Den som han vågar lita på. Snowden vet att bland annat Washington Post och New York Times går regeringens ärenden så det lönar sig inte att kontakta någon journalist hos dem. Men Greenwald jobbar på frilansbasis hos The Guardian, en brittisk tidning.

Låt oss börja från början, Greenwald har undersökt NSA:s förehavanden och försökt väcka intresse för att människor ska inse att rätten till individens privatliv är en mänsklig rättighet och borde respekteras på samma sätt som de övriga mänskliga rättigheterna. Den finns inskriven i den amerikanska konstitutionen. Lagstiftningen hårdnade efter terrorattacken i USA och lagöverträdelser gjordes med de styrandes goda minne. Att Greenwald ställt sig kritisk till övervakningen gör att Snowden väljer just den journalisten som mottagare av de hemligheter han samlat på sig. Men Greenwald är försiktig och stressad. Han hinner liksom aldrig installera det krypteringsprogram som Snowden under signatur insisterar på att behövs förrän de skall kunna ha kontakt. Greenwald hastar vidare med sitt och tror att det är nån knäppgök som tagit kontakt. Boken börjar alltså som en thriller och som läsare hinner jag redan bli lite otålig: Heeej, hallå Greenwald, ska du nu inte lyda redan och installera det där programmet? Men Greenwalds bekymmer är ju samma som Snowdens, vem kan man lita på?

Så småningom etableras kontakten och Greenwald åker tillsammans med dokumentärfilmaren Laura Poitras iväg till Hong Kong och träffar Snowden. Resten är historia och inte vilken historia som helst utan en förödande historia. Sedan handlar boken  om massövervakningen som förutom amerikanerna också britterna och kanadensarna sysslar med. I den här delen ingår både fakta och många kopior av de dokument Snowden lämnade ut samt i slutet av boken resonemang om vad massövervakningen gör med människor som inte längre kan vara säkra eller privata ens i sitt eget hem. Kuslig och skrämmande läsning. Och allra, allra värst på något sätt att än en gång bli påmind om att makt ”förstör”. Obama tillåter lagöverträdelser på samma sätt som Bush gjorde. Och det är ju inte enbart den enskilda individen som USA spionerar på, nej, de spionerar både på andra länder och stora företag i bland annat Brasilien. USA har alltså stora fördelar i förhandlingar både i FN och andra stora sammanhang för de vet hur motparten tänker framlägga sina förslag och hur långt de själva kan gå i sina krav.

Som privat person kan man ju tycka att man inte har nånting intressant värt att spionera på. Man är ju laglydig och har kanske inga större skelett i garderoben. Jovisst, men vem övervakar övervakningsmyndigheten? Plötsligt kanske nån får för sig att alla böcker ska förbjudas för kunskap är farlig. Det finns alltså en viss godtycklighet i hela systemet, beroende på vem som leder det och vad ledningen har för agenda.
En annan aspekt är att människors beteende bevisligen förändras då de är övervakade. Vem skulle våga protestera när minsta lilla viskning når fram till makthavarna? Övervakningen gör det också svårare att överhuvudtaget organisera protester mot systemet. I en riktig demokrati måste det finnas transparens och rum för opposition.Och kanske värst av allt, om du nån gång under din livstid har kommit i kontakt med en förmodad terrorist eller rört dej i utkanten av hans/hennes krets så blir du också misstänkt och undersökt, kvarhållen på flygplatsen, vägras inresetillstånd osv. Och då har ju inte du gjort nånting. Vem minns inte boken och filmen Katharina Blums förlorade heder? Det är lätt för regeringen att få media att smutskasta vem som helst, i synnerhet då media går i makthavarnas ledband.

Snowden har blivit beskylld av NSA och USA för att ha stulit viktiga dokument och avslöjat vital verksamhet. Han var dock mycket, mycket noga med att endast övervakningen skulle avslöjas, inte enskilda personer eller operationer. han avslöjade också sin identitet dels för att ingen annan skulle bli orättvist beskylld och dels för att han står för sitt ord. I smutskastningskampanjen som drevs av de alltmer nervösa makthavarna sades det också att Snowden hade sålt dokumenten till främmande makt (Kina eller Ryssland). Men det gjorde han inte. Dokumenten gav han till journalisterna. Han fick inga pengar för dem heller.

Hemskt nog så samlade NSA in så mycket data från alla håll. De var (är kanske fortfarande?) besatta av idén om att samla in all digital data som rör sig. Det här leder till att varningssignaler som skulle ha behövts på riktigt drunknar i mängden och så händer det fortfarande bombdåd, kapningar med mera. Det är alltså ingen nytta alls med spionerandet. Skurkarna/terroristerna glider förbi nätmaskorna medan analytikerna hör på då du ringer upp mannen och säger att han inte ska glömma mjölken!

Nu sitter Snowden fast i Moskva. Där hamnade han på sin väg från Hong Kong till Eucador när USA drog in hans pass. Och varför reser han inte tillbaka till USA då och tar sitt straff som en man såsom bland annat Joe Biden krävt? Gissa? Jo, förstås för att då tystas han ner i typ 30 år och massövervakningen fortsätter som förut. USA är ingen rättsstat, 90% handlar om politik och 10% om juridik. Och om ni tror att massövervakning gäller endast USA, så glöm det. alla stora Internet-företag överlämnar via Prism uppgifter om sina användare. Data från hela världen alltså, oberoende vilket lands medborgare du är.
Snowden är fortfarande aktuell, nu just grunnar EU-parlamentet på om han borde få skydd i Europa. Det har föreslagits att han skulle få Nobels fredspris. Förra året fick han Right Livelihood-priset. Det kunde han inte motta på plats eftersom Sverige inte kunde ge honom skydd. I slutet av september dök han upp på Twitter.

Det smått kusliga med den här boken är att här har det mest scifi-aktiga scenario med massövervakning visat sig vara sant. Det är så otroligt att det tar tid att ta in och verkligen förstå vidderna och konsekvenserna av det hela. Och det är mycket värre än jag ens i mina vildaste fantasier trodde.
Vill ni förlora er goda nattsömn och tilltro till systemet, läs boken. Vill ni veta sanningen om Snowden och massövervakningen, läs boken. Och vill ni kasta skygglapparna, läs boken. Vill ni vara lite säkrare, börja kryptera!

Storebror_ser_dig

 

Annonser

From → Litteratur

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Som du såg mig då | ingescyber

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: