Hoppa till innehåll

Sophies historia

december 31, 2015

Före Luciadagen hann jag läsa ut boken Sophies historia av Jojo Moyes. Boken startar i Frankrike under första världskriget. Sophie Lefèvre driver tillsammans med systern familjens hotell i deras lilla hemstad. Deras män slåss vid fronten. Den nya tyska kommendanten, som anländer till hotellet blir blixtförälskad i porträttet av Sophie. Hon offrar mycket, dels för bybornas skull och dels för att få återse sin man. Hennes val har ödesdigra följder.

Nästan ett sekel senare återfinns porträttet hos Liv Halston. Det är en gåva av hennes man, som strax därefter hastigt dog. Liv älskar porträttet av många orsaker. Ett slumpartat möte gör att det ser ut som om hon skulle vara tvungen att avstå från tavlan. Vems är tavlan egentligen?

I boken får vi alltså följa med två unga kvinnor, deras öden och val. Hur de kämpar för det de tror på och älskar. Moyes har ett bra och innehållsrikt språk. En del finns skrivet mellan raderna och det gillar jag. Personporträtten är tecknade med säkra drag. Hon berättar medryckande och livligt.

Ändå är jag i slutet av boken lite tveksam. Gillar jag den här boken? Eller är den lite för lättsmält för mej? Känns lite som att det inte blir nånting kvar efter läsningen.

9789187343285_200_sophies-historia_pocket

Och nu önskar jag er alla ETT RIKTIGT BOKRIKT GOTT NYTT ÅR 2016 med många fina lässtunder!

From → Litteratur

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: