Hoppa till innehåll

Det blod som spillts

januari 2, 2016

Det är egentligen skönt att läsa deckare. De kräver inte så supermycket å ena sidan, å andra sidan kan de föra en med sig totalt om spänningen är den rätta. Nu under jullovet har jag hunnit läsa Det blod som spillts, skriven av Åsa Larsson. Det här är Larssons andra bok. Den första heter solstorm och är jättebra.

Nu har det gått nästan två år sedan mordet på Viktor Strandgård, religiös ledare. Ett mord som tvingade tillbaka Rebecka Martinsson till Kiruna. Hon är sjukskriven och mår dåligt i Stockholm. Ägarna till advokatbyrån där hon jobbar vet inte riktigt vad de skall göra med henne. Hittills har hon fått sitta som kuttersmycke i rättssalen. Men så bestäms att hon ska åka iväg norrut tillsammans med en kollega. De skall sälja in ett sorts paket bestående av advokat- och ekonomitjänster till församlingarna i norr.

Samtidigt som detta pågår utreder polisinspektör Anna-Mari Mella mordet på den kvinnliga prästen Mildred Nilsson. Hon var feminist och hamnade på kant med såväl sin arbetsgivare som jaktlaget, det vill säga männen i byn. Hon inrättade en stiftelse för vargskydd. Det rådda lite oegentligheter i ekonomin, som hon fick reda på och sålunda hade en hållhake på en av kollegerna. Polisen tror först att det är en copycat, som har mördat Mildred. Nån som har kopierat mordet på Strandgård. Sakta nystas hemligheter upp och Rebecka finner sig än en gång i händelsernas centrum. Mycket mot sin vilja.

Larsson skriver bra. Människoporträtten är trovärdiga och naturbeskrivningarna hisnande. Jag gillar speciellt det att poliserna i boken inte är så där trasiga att de inte klarar av att hålla fokus på det viktiga i utredningen. Martinsson är lite blek i den här boken, men så är hon ju också konvalescent och har fullt upp med att tackla sina egna hjärnspöken. en riktigt bra bok och jag har inte hunnit tröttna på Larsson än. Jag har ju också läst de två följande böckerna av henne.

det_blod_som_spillts

From → Litteratur

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Snöjungfrun | ingescyber

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: