Hoppa till innehåll

Fader vår

juli 8, 2017

Efter deckare och skräckroman var det dags för Fader vår, skriven av Inger Edelfeldt. Boken handlar om Anna, som jobbar som journalist. Hon har aldrig riktigt känt sig som en del av sin egen familj. När Annas pappa dör får hon veta att hon den hon trodde inte är hennes biologiska far. Hon får faderns namn och börjar söka sina rötter. Hon hamnar ute på landet till gården Hagbraket. Hon avslöjar sig inte och blir smått chockerad då fadern tar henne mellan benen. Hon flyr därifrån och försöker glömma honom. Senare ramlar hon över en artikel om healern Muni Ra på Hagbraket och det visar sig att det är hennes biologiske far, som har haft en hjärnblödning och nu botar sökare med kärleksenergi. Anna sänder e-post till Hagbraket och får lov att komma dit för en vistelse. Som journalist åker hon dit med intentionen att avslöja lurendrejeriet. Hennes halvsystrar har hand om Muni Ra, som tar emot de sökande på förmiddagarna. I det första mötet känner Anna en oförklarlig närvaro och värme. Hon längtar efter sin far och hon vill veta om han faktiskt har förändrat sig tack vare hjärnblödningen eller om alltihopa är bluff och lurendrejeri. Hon åker ifrån Hagbraket, men återvänder sedan många gånger i sitt sökande. Hon önskar att hon skulle få vara ensam med Muni Ra, att få lära känna människan som kanske finns eller inte finns där bakom.
Runt Hagbraket börjar det hända saker både bra och dåliga. Hennes ena halvsyster ber Anna läsa igenom ett manuskript, som ska bli en bok om Muni Ra och Hagbraket. Anna inser genast att den inte är publicerbar och att om den ges ut, så kommer den att förstöra allting. Journalisterna kommer att kasta sig över stället och dissekera människorna där. Anna slits mellan sin egen längtan och sanningssökandet. Finns det någonting högre, en helande kraft?

Boken handlar om vår existentiella längtan efter andlighet och en större mening med vårt liv. Edelfelt har verkat som författare i över 40 år. Hon skriver bra och lyckas genom Anna gestalta nutidsmänniskans flathet inför det oförklarliga. Allting skall serveras logiskt och med en bra förklaring. De högkyrkliga å sin sida verkar ha svårt med empatin. En läsvärd bok.

From → Litteratur

Kommentera

Lämna en kommentar