Hoppa till innehåll

Freedom

juni 3, 2013

Den fjärde boken vi läste i The English Bookclub under vårterminen heter Freedom. Den är skriven av Jonathan Franzen och handlar om familjen Berglund. Genom dem får vi en inblick i Busherans USA med överbefolkning, miljöförstöring och konsumtionshysteri på agendan. Därtill finns det en del om dubbelmoralen visavi sexualiteten. Nånting som också är typiskt amerikanskt
Jag såg Franzen när han var i Skavlan och författaren verkade så ödmjuk och vettig att jag visste på direkten att jag vill läsa boken. Den kom ut 31 8.2010.

Titeln Freedom handlar om frihet på många olika plan och hur svårt det är att handskas med den.
I början av boken får vi bekanta oss med Patty och Walter Berglund, som har en dotter, Jessica och en son, Joey. Patty är den perfekta hemmafrun/föräldern, men börjar få svårigheter med sonen som ifrågasätter reglerna i huset. Glansbilden av familjen krackelerar och vi får följa med händelsernas förlopp ända till kraschen när sonen flyttar hemifrån i en mycket ung ålder. Därefter blir det ett tidshopp till Pattys barndom och ungdom. Alla huvudpersoner har fått komma till tals och fått egna avsnitt i boken, så det är lätt att komma dem in på bara skinnet. Alla utom Jessica som förblir en rätt anonym.

Boken är diger, spretar lite på sina håll, men en bra socialrealistisk skildring. Här finns det till synes fina naturskyddsprojektet inom vilket Walter jobbar. Ett projekt som till syende och sist ändå går ut på att exploatera både natur och människor allt för den snöda vinningens skull. Här finns möjlighet att göra stora pengar på att skicka rostigt krigsmateriel till Irak. Strunt i att amerikanska soldater dör i brist på intakta reservdelar. Joey kommer till insikt och lyckas krångla sig ur avtal och kontrakt. Han återbetalar vinsten och börjar jobba med annat då han inser att snabba och mycket pengar inte är allt här i världen.
Här finns önskan att höra till, rädslan för utanförskap att betraktas som fattig. Det amerikanska samhället är inte klasslöst.

Jag tycker om boken. Vissa avsnitt om miljövården och naturreservaten blev kanske lite väl långa och en aning tråkiga. Ibland fick jag känslan av att Franzen klämt in lite väl mycket. Här skulle ha funnits stoff för två böcker. Dialogen i boken kändes äkta och bäst tyckte jag om avsnittet där  Patty hade skrivit om sitt liv för sin terapeut.
Nån har sagt att den här boken är 2000-talets Krig och fred-epistel och att Freedom kommer att bli en klassiker. Må vara med den saken hur som helst, men läsvärd är boken. Så nu vet ni vad ni kan göra under semestern, ligga i hängmattan och läsa Freedom eller Frihet om ni hellre läser på svenska.

I The English Bookclub hade läraren tagit med material som berättade mera  om det område där Walters mamma hade sin stuga och varifrån Walter hade sina rötter, skandinaviska invandrare. Ett verkligt bra komplement som gjorde det lättare att förstå en del saker i boken.

images

From → Litteratur

Kommentera

Lämna en kommentar